Oldal kiválasztása

Konfitálás

Konfitálás

2021. 05. 09. | Rizsa

Konfitálás

Attól hogy kacifántos nevet visel, nem újkeletű ez az ételkészítési technológia. Már a késő középkorban is alkalmazták, leginkább tartósítás céljából. Ma már a korszerű hűtégépekkel felszerelt konyhákban nem a tartósítás az elsődleges szempont, ha egy ételt konfitálunk vagyis alacsony hőmérsékleten zsírral teljesen befedve hőkezelünk. A konfitált húsok nem száradnak ki, puhák, omlósak, szaftosak maradnak a 80-90°C-os zsírfürdőben. Ezzel az ételkészítési eljárással és a széles választékban rendelkezésre álló konfitáló gépek segítségével a kiszáradásra hajlamosabb húsok esetében is figyelemreméltó eredményeket érhetünk el.

A konfitáló gépek roppant nagy előnye, hogy az elkészült étel egy mozdulattal elkülöníthető a sütőzsíradéktól, valamint a leeresztő csap segítségével a pecsenyelé könnyedén eltávolítható a sütőzsír alól, hisz az a tárolásnál a hús romlását, avasodását idézheti elő.

Mindezek mellett a konfitálásnak van egy isteni finom “mellékterméke” is, ami nem más, mint a legfinomabb zsíroskenyér. Hajszálvékonyra vágott lilahagymával mindenkit falatozásra csábít.

A konfitálás

A konfitálás szintén alacsony hőmersékleten történő ételkészítési technológia.

A gasztronómia által egy ideig elfeledett, ma azonban újra trendi eljáráson alapszik és amúgy nagyszüleink idejében is oly népszerű eljárásra vezethető vissza. Mi talán leginkább a hagyományos disznóvágások alkalmával találkozhattunk ezzel a technológiával amikor is a húsokat teljesen befedték zsírral és alacsony hőmérsékleten hőkezelték. Az így elkészült ételek esetében már a tartósítás is megvalósul, hiszen az elkészült húst legyen az akár oldalas akár szelet hús vagy pecsenye a sütőzsíradék légmentesen lezárja, így biztosítva a hosszú eltarthatóságot.

Ehhez széles kínálatban találhatóak konfitáló gépek, ezek praktikuma abban rejlik, hogy az étel akár egy mozdulattal elkülöníthető a sütőzsíradéktól.

Olvasd el ezeket is…

Füstölés

Füstölés

Füstölés A zsírban tartósítás és a sózás mellett a füstölés is egy ősidők óta ismert módszer arra, hogy a hús minél...

Roston sütés

Roston sütés

Roston sütés Ez a zsír nélküli sütési mód is régmúlt időkre nyúlik vissza.  Amikor a családdal vagy baráti...

Kombisütők

Kombisütők

Kombisütők Nehéz lenne fontossági sorrendet kialakítani a konyhagépek között, de az biztos, hogy sütő nélkül...

KAPCSOLAT
Telefon

+36 (30) 925-0022

Email

inoxbazis.zala@gmail.com

INFORMÁCIÓK

 

Adatvédelem

ÁSZF

Szervíz

Impresszum

KÖVESS BENNÜNKET

INOX-BÁZIS Kft. 1995-2021. MINDEN JOG FENNTARTVA!
venczel des!gn